Z čoho zhotoviť terasu?

 

Mnoho ľudí si kladie otázku, z čoho zhotoviť terasu. Výber materiálov je veľmi veľký. Vďaka tomu dokážeme terasu prispôsobiť našim potrebám a požiadavkám. Poradíme vám o možnostiach. Dnes čoraz častejšie vidíme terasu ako súčasť obydlia , čo nebolo bežné pred niekoľkými rokmi. Terasa pri dome je veľkým komfortom. Kto z nás nechce piť kávu za slnečného rána v pohodlí našej terasy? Je tiež ideálnym miestom na popoludňajší relax alebo večerné stretnutie s priateľmi. Záhradné terasy pri dome však budú pohodlné a funkčné, ak budú správne postavené. Pred začatím samotnej výstavby terasy by ste si mali zvoliť správny materiál, ktorý sa použije na jej výstavbu.

Takže čo na terasu?

Aby bola terasová dlažba funkčná a slúžila mnoho rokov, musíme pred výberom zvážiť jej technické vlastnosti, rozmery a materiál. Mali by sme brať do úvahy fyzikálne a technické vlastnosti, ako je odolnosť proti mrazu, nasiakavosť, odolnosť proti šmyku, tvrdosť a oder. Pokiaľ ide o materiál, najskôr asi príde na myseľ použitie drevených dosák, ktoré môžu byť z estetického hľadiska dobrým riešením, ale nie veľmi praktickým. Drevený materiál, ktorý je vystavený vlhkosti ľahko podľahne poškodeniu. Dosky často napučiavajú a hnijú. Betónové terasové platne tento problém nemajú, sú odolné voči mrazu, dažďu, slnečným lúčom a iným nepriaznivým poveternostným podmienkam. Vďaka jedinečnému vzhľadu a bohatým farbám sa môžu prispôsobiť architektúre domu – dobre ladia s usporiadaním v rustikálnom štýle, ktorý je minimalistický.

Vhodným materiálom používaným na terasy je aj moderná zámková dlažba. Ak je dlažba položená v záhrade alebo na príjazdovej ceste do garáže, dlažba na terase môže doplniť celok. Za zmienku stojí, že dlažba je veľmi odolná a môžete z nej vytvoriť efektívny vzor. Ak stále premýšľate, čo ešte môžeme použiť na vonkajšiu terasu, potom sú tu ďalšie materiály. Napríklad keramické dlaždice odolné proti mrazu (nevyhnutne s drsnou textúrou), ktorá sú tiež odolné voči poveternostným podmienkam. Cena týchto materiálov je však zvyčajne vyššia ako cena betónovej terasovej dlažby.

Terasovú dlažbu možme uložiť na kamenivo, alebo môžeme ju uložiť aj na existujúcu betónovú dosku. Najpopulárnejšie sú formáty ako: 40 cm x 40 cm, 40 cm x 60 cm, 40 cm x 80 cm a 60 cm x 60 cm a 80 cm x 80 cm. Veľký výber farieb a možností usporiadania znamená, že dokážeme nielen efektívne skrášliť priestor okolo domu, ale tiež zlepšiť proporcie terasy. Na tento účel sú k dispozícii vzory moderných aj klasických dlaždíc, imitujúce prírodné materiály.

  • Terasa zo zámkovej dlažby.

Jedným z najpopulárnejších riešení je použitie zámkovej dlažby. Vyznačuje sa vynikajúcimi pevnostnými parametrami a vysokou estetikou. Je to najjednoduchší spôsob, ako zabezpečiť rovnomerný vzhľad a zladiť ho s chodníkom alebo príjazdovou cestou. Dlažby sú tiež materiálom, ktorý umožňujú kombinácie či už farebné, alebo formátové.

  • Terasa z betónových platni.

Betónové platne sú ďalším materiálom využitým v moderných dizajnoch záhradnej terasy. Technicky sa podobajú zámkovej dlažbe ale líšia sa veľkosťou a hrúbkou. Môžu mať rôzne tvary a veľkosti, od relatívne malých až po 60 x 120 cm. V súčasnosti sa často stretávame s veľkoformátovými doskami s hrúbkou 8 až 12 cm, ktoré sa taktiež používajú na výstavbu príjazdovej cesty.

  • Terasa z terasových platní.

Najbežnejším riešením sú samozrejme terasové platne. Sú určené presne na to aby naplnili aj tie najnáročnejšie požiadavky. Za zmienku stojí najmä atraktívny dizajn a tvary prvkov, ktoré tvoria pripravené kolekcie. Mnohé z nich napodobňujú prírodné suroviny, ako sú drevené trámy (ALTUS), parkety (ZÁHRADNÉ PARKETY) alebo skaly (TRAVERTÍN, KAMEŇ ŠTIEPANÝ). . Vo výrobnej fáze niektorých produktov može byť povrch dlaždíc podrobený hĺbkovému kefovaniu, otĺkaniu alebo vymývaniu vodou. Každá výrobná technika dosahuje odlišné výsledky, ktoré zabezpečia originálny vzhľad terasovej platne.