Plotové tvárnice CITY STONE DESIGN – všetko, čo potrebujete vedieť o betónových tvárniciach a ich použití.

Plotové betónové tvárnice sú univerzálnym stavebným prvkom a využiť sa dajú na rôzne účely. Postaviť základy domu, múry, ploty, ale aj ozdobiť si záhradu, všetko toto zvládnete s dobre vybranými a kvalitnými tvárnicami. Pripravili sme pre vás kompletný prehľad jednotlivých typov betónových tvárnic a možností ich využitia.

Plotové tvárnice – dostatok súkromia pre váš objekt.

Betónové plotové tvárnice sú ideálnym spôsobom, ako postaviť plot, ktorý vám dopraje dostatok súkromia na desiatky rokov pri minimálnej údržbe. Na výber je dnes už z celého radu plotových tvárnic v rôznych farebných odtieňoch a s rozličnými povrchovými úpravami. Betónové ploty sa tak hodia k stavbám s tradičnou, ale aj modernou architektúrou a dajú sa perfektne kombinovať s okolitým prostredím. 

Plotové tvárnice sú dostupné buď s hladkým, obíjaným /DUVAR/ alebo štiepaným povrchom /CASSER/, ktoré po vizuálnej stránke pôsobia veľmi zaujímavo. Pri stavbe plotov z betónových tvárnic sa nemusíte nijako obmedzovať, tvárnice je možné rozmerovo upraviť a prispôsobiť konkrétnej aplikácii. Platí tiež, že z betónových tvárnic môžete postaviť plot prakticky akýchkoľvek tvarov. Nižšie ploty kombinované napríklad s bránou budú pôsobiť skôr dekoračne, kdežto plný betónový plot jasne vymedzí váš pozemok a ochráni ho pred zvedavými zrakmi okolia. 

Plotové tvárnice je možné využiť aj na stavbu rôznych iných objektov. Sú vhodné tiež na stavbu múrikov a malých záhradných objektov. Životnosť ako aj úžitkové vlastnosti betónového plota závisia v prvom rade od toho, ako kvalitné tvárnice si vyberiete a v druhom rade od kvalitne vyhotovených základov a stavebného postupu. Na čo si teda dať pozor pri výbere plotových tvárnic z betónu?

Ako aj pri ostatných typoch tvárnic, aj pri plotových odporúčame staviť na kvalitu. Okrem vzhľadu by vás mali zaujímať aj vlastnosti konkrétnych tvárnic, a to predovšetkým pevnosť tvárnice v tlaku, presnosť jej spracovania a nasiakavosť betónu. Pri kvalitných tvárniciach je samozrejmosťou odolnosť voči mrazu, ktorej úroveň má priamy vplyv na životnosť betónového plotu. Lacné betónové tvárnice môžu byť vyrobené z menej kvalitného betónu s vysokou nasiakavosťou. Tá časom spôsobí značnú degradáciu materiálu a to z dôvodu, že vlhkosť, ktorá sa začne hromadiť v štruktúre betónu v zime zamrzne a zväčší svoj objem. 

Kvalita plotových tvárnic má teda priamy vplyv na výsledné úžitkové vlastnosti betónového plotu. Ak nezanedbáte ich výber, tešiť sa môžete na desiatky rokov bezstarostného využívania plotu bez potreby investícií do rekonštrukcie či časovo náročnej údržby. Pri návrhu betónového plotu určite nezabudnite ani na odvod zrážkovej vody. Na tento účel vám perfektne poslúžia žľabovky z vibrolisovaného betónu. Tie sú síce pomerne nenápadným, ale zato veľmi praktickým doplnkom, ktorý spoľahlivo odvedie zrážkovú vodu z okolia oplotenia.