Aké sú najpoužívanejšie typy oplotení:

 

Na Slovensku sú najpoužívanejšie 3 typy drôtených oplotení:

1, Štvorhranné pletivá      2, Zvárané pletivá v rolkách        3, Plotové panely

Každé z nich má svoje prednosti ale aj nevýhody. Všetko záleží od účelu na ktorý budeme oplotenie potrebovať, ako aj miesta na ktorom bude oplotenie stáť. Parametre ktoré očakávame od dočasného oplotenia, kde nehladíme na vzhľad a životnosť sú hlavne funkčnosť a cena. V prípade bežných záhrad rodinných domov zas očakávame pekný vzhľad s maximálnou životnosťou a iné parametre preferujeme ak sme vlastníkmi väčšieho psa, alebo plánujeme mať oplotenie na frekventovanom mieste, kde očakávame predovšetkým pevnosť a odolnosť oplotenia. Niektoré typy pletív výborne kopírujú terénne nerovnosti, pri iných typoch potrebujeme vytvárať odskoky. Z týchto dôvodov je veľmi dôležité aby sme dôkladne uvážili typ oplotenia ktorý bude vhodný práve pre nás, pretože pár ušetrených Eur pri zlej voľbe môže spôsobiť pár tisíc Eur navyše kvôli rekonštrukcii oplotenia.

Stručná charakteristika štvorhranného pletiva:

-Najobľúbenejšie a najviac predávané s dlhou tradíciou

-Veľmi dobre kopíruje terénne nerovnosti

-Najširšia ponuka rôznych pevností pletiva podľa požiadaviek

-Najlacnejší typ drôteného oplotenia

-Veľmi široké využitie od záhrad rodinných domov po firemné areály

Antikorózne úpravy štvorhranných pletív a ich životnosť:

1,Pozinkované pletivo – vyrobené z žiarovo pozinkovaného drôtu, obsah zinku min. 40g/m2. Pozinkovaný drôt je v celom priereze oceľový a preto je aj pevnejší než poplastované pletivo s rovnakým priemerom použitého drôtu. Ďalšou výhodou pozinkovaného pletiva je oderuvzdornosť. Odolnosť voči korózii je cca 8-10 rokov.

2,Poplastované pletivo –vyrobené z žiarovo pozinkovaného drôtu, obsah zinku min. 40g/m2 + nataveného PVC. Hlavnou prednosťou je dvojitá antikorózna úprava, ktorá zabezpečí životnosť min.20rokov, pekný vzhľad bez potreby natierania oplotenia. Na výber je aj viac farebných možností .

Upozornenie! – na trhu sa vyskytujú aj veľmi lacné štvorhranné poplastované pletivá vyrobené z PVC drôtu o priemere 2,4mm. Takéto pletivá majú veľmi nízku odolnosť voči mechanickému namáhaniu a tým pádom aj veľmi nízku životnosť.

Stručná charakteristika zváraného pletiva v rolkách :

-Moderný dizajn

-Vhodné do rovinatého alebo mierne šikmého terénu

-Nepotrebujú šponovací drôt

-Viac dizajnových a pevnostných variant pletiva

-Vhodné do záhrad moderných rodinných domov, verejných areálov

-Jednoduchá a rýchla montáž

Antikorózna úprava zváraneho pletiva a jeho životnosť:

– vyrobené z žiarovo pozinkovaného drôtu, obsah zinku min. 40g/m2. Pletivo je následne po zváraní elektrostaticky poplastované vysokoadhéznym polyetylénom. Pletivo s takto kvalitnou dvojitou antikoróznou úpravou má jedinečnú záruku 15rokov na odolnosť voči korózii. Vyrába sa vo farbách zelená -RAL 6005 a niektoré typy aj v antracitovej farbe-RAL 7016.

Upozornenie! –odporúčame vám preveriť si pevnosť zvaraného pletiva. Informujte sa o priemere oceľového drôtu

ukrytého pod PVC úpravou, pretože väčšina dodávateľov tento údaj, ktorý je dôležitý pre celkovú pevnosť oplotenia radšej neuvádza. Rozdiel 0,1mm v priemere drôtu robí 14% v rozdiele pevnosti pletiva.

Stručná charakteristika plotových panelov:

– Pevné a odolné dielce o dĺžke 2,5m

-Moderný dizajn vo variantách s prelisom alebo bez prelisu

-Jednoduchá montáž, v šikmom teréne sú potrebné odskoky

-Viac pevnostných variant, ale aj najlacnejší panel je dostatočne pevný aby zadržal veľkého psa

-Vhodné hlavne pre firemné areály a všade tam kde je potrebná zvýšená odolnosť oplotenia

Antikorózne úpravy plotových panelov a ich životnosť:

1, Pozinkované panely – žiarovo pozinkované po zváraní. Všetky zvary panela sú ochránené pod vrstvou zinku. Táto povrchová úprava je odolná voči škrabancom a oderuvzdorná. Odolnosť cca 15rokov voči korózii.

2,Poplastované panely –vyrobené z pozinkovaných drôtov pred zváraním, obsah zinku min. 40g/m2. Druhá ochranná polyesterová vrstva je nanášaná elektrostaticky v hrúbke 100mikrónov. Takáto vysokokvalitná antikorózna úprava má odolnosť voči korózii min.20rokov. Prednosťou je pekný vzhľad a viac farebných možností.