Impregnácia a čistenie plotov JONIEC® - v otázkach a odpovediach
Vraciame sa k téme impregnácie a čistenia plotov JONIEC®. V tomto článku chceme objasniť pár vecí, na ktoré sa nás najčastejšie pýtate.



Otázka: Aký je rozdiel medzi impregnáciou Protect a hydrofóbnou impregnáciou?
Odpoveď: Rozdiel medzi týmito impregnáciami je vo vizuálnom efekte po impregnácii. Hydrofóbna impregnácia nemení pôvodnú farbu tvárnic po impregnácii, pričom Protect zanecháva na tvárnici efekt vlhkého betónu a zároveň zvýrazní farbu tvárnic.

Otázka: Štiepané oplotenie GORC de Luxe máme už rok. Treba takýto plot impregnovať? Ak áno, ako?
Odpoveď: Plot odporúčame naimpregnovať prípravkami dodavané našou firmou. Na impregnáciu prvkov systému oplotenia GORC® de Luxe je možné použiť univerzálnu hydrofóbnu impregnáciu aj impregnáciu Protect.

Otázka: Akú impregnáciu použiť na bloky ROMA Horizon? Lacnejší hydrofóbny alebo drahší Protect?
Odpoveď: Závisí to od farby oplotenia. Na impregnáciu prvkov plotového systému ROMA Horizon vo farbách amber, marengo, onyx, pyrit je možné použiť univerzálnu hydrofóbnu impregnáciu aj impregnáciu Protect. Rozdiel v účinku týchto prípravkov sme popísali v odpovedi na prvú otázku tohto článku. Na impregnáciu prvkov systému oplotenia ROMA Horizon vo farbách grafit, biela a platina odporúčame farebný impregnánt.

Otázka: Od ukončenia výstavby modulového oplotenia ROMA ubehli viac ako 4 týždne. Chcel by som naimpregnovať plot, zatiaľ sa na ňom neobjavili žiadne výkvety. Musím použiť prostriedok na odstránenie výkvetov a náletov alebo nie?
Odpoveď: Ak po uplynutí potrebnej doby medzi dokončením stavby plotu a impregnáciou (aspoň jeden mesiac) sa na výrobkoch neobjavia vápenné výkvety - nie je potrebné použiť prípravok na odstraňovanie výkvetov a náletov. Prípadné nečistoty stačí očistiť od prachu, zeminy a pod. (napr. pomocou tlakového čističa) a plot vysušiť. Je veľmi dôležité neimpregnovať vlhké / mokré časti.

Otázka: Kde kúpim impregnáciu na plot?
Odpoveď: Naše produkty si môžete zakúpiť priamo v našej prevádzke PLOTCENTRUM  Prešov, Bardjovská 44, alebo pohodlne z domova na našom e-shope.

Otázka: Aké sú objemy impregnačných produktov?
Odpoveď: Všetky impregnácie sa predávajú v baleniach s objemom 5 litrov.

Otázka: Aká je výdatnosť impregnácie na meter štvorcový?
Odpoveď: Účinnosť z 5-litrového balenia je cca 25 metrov štvorcových (s jednou vrstvou impregnácie). Záleží aj od sposobu nanesenia impregnácie.

Otázka: Používa sa prípravok na výkvety len lokálne alebo na celý plot? Aká je výdatnosť tohto prípravku?
Odpoveď: Výdatnosť prípravku nie je stanovená vzhľadom na to, že prípravok sa používa v mieste výkvetov a náletov. Pred použitím je potrebné prípravok dôkladne premiešať a vykonať kontrolný test na malej ploche povrchu - pre kontrolu účinku čistiaceho prostriedku. Prostriedok by mal byť rovnomerne rozotrený na mieste kvitnutia alebo zmatnenia pomocou štetca alebo postrekovača, potom počkať 2-3 minúty a opláchnuť prúdom vody. Nenechajte prípravok na čistenom povrchu zaschnúť. V prípade odolných nečistôt znovu naneste čistiaci prostriedok a hrubou kefou mechanicky votrite do podkladu a následne opláchnite vodou. Po opláchnutí by nemali zostať žiadne zvyšky čistiaceho prostriedku.

Otázka: Mám plot z tvárnic ROMA Horizon, grafitová farba, ale farby tvárnic nie sú veľmi výrazne. Zvýrazní impregnácia farbu a celkový vzhľad oplotenia? 
Odpoveď: Na zlepšenie farebnosti plotových tvárnic ROMA Horizon môžete použiť impregnát farebný grafit, ktorý umožňuje oživiť farbu betónových plôch farbených v celej hmote a skryť farebné chyby, fľaky a nerovnomerné zafarbenie. Prípravok trvalo zafarbí povrch. Naneste jednu, dve alebo tri vrstvy - v závislosti od potrieb. Aplikáciu sa odporúča vyskúšať na menej viditeľnom mieste. Každá ďalšia vrstva by mala byť nanesená po zaschnutí predchádzajúcej /približne 1 hodina/. Produkt by sa mal nanášať valčekom alebo štetcom. Výdatnosť z jedného litra je cca 6-8 m².