Štiepaný povrch fasád, stien alebo plotov je známy už po stáročia. Nájdeme ho na mnohých historických budovách po celom svete. Metóda štiepania bola vyvinutá pre prírodné kamene, ktoré sa po stáročia používali ako základný stavebný materiál. Proces štiepania kameňa sa dlho vykonával manuálne pomocou špeciálnych klinov a sekáčov. Tento proces bol zdĺhavý a vyžadoval primerané skúsenosti, trpezlivosť a presnosť. Z tohto dôvodu boli pomaly vyvíjané stroje, nazývané štiepačky, ktoré uľahčujú túto tvrdú prácu. V poslednom čase sa na spracovanie betónových blokov začali používať stroje určené na lámanie kameňa. Vďaka tomu sa na trhu objavili betónové fasádne a plotové tvárnice so štiepaným povrchom.

Štiepaná plocha sa vytvorí rozdelením (štiepením) kameňa alebo betónového bloku na dve elementy so zrkadlovými obrazmi ich lomov. Výsledná povrchová štruktúra odráža prirodzený účinok procesu lámania. Skúsení výrobcovia ponúkajú bloky, ktorých štiepaná plocha nemá veľké hrbole a zlomeniny, čo nepriaznivo ovplyvňuje konečný estetický účinok.

Štiepaný povrch dodáva fasádam a plotom určitú jedinečnosť. Prečo? Pretože každý blok použitý na výstavbu má jedinečný vzhľad – prirodzene nepravidelný. V prípade masovo zafarbeného betónu štiepaná plocha odhaľuje aj krásu kameniva použitého pri výrobe. Pôvodná textúra povrchu v kombinácii s prírodnými farebnými zmesami vám umožňuje vytvárať krásne steny a ploty, ktoré môžu byť ozdobou akejkoľvek nehnuteľnosti.

Hlavným mottom spoločnosti JONIEC je: „Stanovili sme nové hranice.“ V súlade s týmto mottom každý rok uvádzame na trh nové výrobky úplne vyvinuté a realizované vlastnými odbornými pracovníkmi. K tomuto účelu využívame nasledujúce technológie: