TEHLOVÝ KAMEŇ AKO RETRO PRVOK?

 

Rustikálny vzhľad Tehlového kameňa ho predurčuje k rôznym využitiam. Či je to prístupová cesta, chodník, oddychová plocha – tento klenot Vášho dvora bude vždy spĺňať aj najnáročnejšie požiadavky majiteľa. Ani ste netušili, že tieto tehly sú vlastne dizajnovými prvkami u Vás doma. Nič nebráni tomu, aby ste z nich vytvorili hoci aj malé umelecké dielo na dvore, v záhrade alebo na terase.

Plot z tehlového kameňa

Dom máme krásny, ale hneď prichádza nová otázka, aký má byť plot?Pred výberom materiálu má význam porozmýšľať o tom, či má plot označovať len hranicu pozemku, pričom každý bude mať možnosť obdivovať našu záhradu, alebo naopak, plotom chceme zachovať jeho intimitu.

Dlažba z tehlového kameňa

Prvoradé a možno najdôležitejšie je, aby sa nám dlažba páčila. Budeme ju okolo seba vnímať celé desaťročia, preto nie je jedno, nakoľko si ju obľúbime.Druhé veľmi dôležité kritérium je, aby bola zámková dlažba vhodná na ten účel, na ktorý ju chceme používať, preto si vyberme zámkovú dlažbu vhodnú na akékoľvek použitie.Cena zámkovej dlažby tiež nie je vedlajšia, ale keďže tvorí len 30-40 % celkových nákladov, nemá zmysel na nej šetriť.Jeho ušlachtilá krása  má schopnosť vytvátať patinovú, domácu náladu.

Jeho elegancia a prirodzenosť sa hodí k akémukoľvek stavebnému štýlu, majstri ho dobre poznajú a radi s ním pracujú. Jeho odolnosť voči poveternostným vplyvom, opotrebeniu a záťaži mu zabezpečuje stabilitu počas desaťročí, z dôvodu viacerých druhov hrúbok je jeho použitie neobmedzené. Jeho cena súperí s cenou sivej zámkovej dlažby, no pritom je obrovský rozdiel v pohľade na zámkovú dlažbu postavenú z obyčajných sivých prvkov a z prémiového Tehlového kameňa.Zásady pokladania Tehlového kameňa sa dokonale zhodujú s pokladaním iných zámkových dlažieb, nepotrebuje špeciálnu technológiu.

Ako pri každom druhu zámkovej dlažby, aj pri tejto treba zabezpečiť podopretie obruby. Môžeme použiť palisádový obrubník alebo parkový obrubník, ale pravdepodobne najkrajší vzhľad dostaneme ak použijeme ako obrubu sám Tehlový kameň.

Pod Tehlový kameň nie je potrebné vyhotoviť betónový základ, postačí základ z drveného kameňa a naň vyrovnávacia vrstva z piesku, avšak tieto treba zvlášť dobre zapracovať. Hrúbku podkladu vždy ovplyvňuje kvalita podložia a očakávaná zaťažiteľnosť, pred začatím pokladania dlažby odporúčame vyžiadať si posudok od odborníka.

Záhradné stavby z tehlového kameňa

Pred pár rokmi bolo takmer nemožné nájsť záhradnú stavbu ktorá by sa dala postaviť zo zámkovej dlažby. Dnes môžeme vďaka Tehlovému kameňu v našej záhrade postaviť čokoľvek, či už zámkovú dlažbu alebo záhradnú stavbu. Keďže je oveľa viac ako obyčajná zámková dlažba, vytvoríme ním jednotný vizuálny štýl a patinovú náladu.